Ik neem graag een nieuwsgierige houding aan en raak enthousiast van alle onderdelen van de onderzoekscyclus.
Onderzoekende zorgprofessional
Marion Derksen werkt sinds 2012 bij Amsta. Daar is ze specialistisch begeleider en praktijkonderzoeker bij het expertisecentrum Korsakov. Ze onderzocht onder andere het effect van huisdieren op de bewoners. Op dit moment onderzoekt ze welke hulpmiddelen de oriëntatieproblemen bij mensen met Korsakov kunnen verbeteren.
"Ik ben voor het eerst met onderzoek in aanraking gekomen door deel te nemen aan de Topcare scholing 'onderzoekend werken en onderzoeksvaardigheden'. Tijdens deze scholing zijn wij met een groep van 13 enthousiaste medewerkers aan de slag gegaan met onderzoek naar de “ken mij”-poster. Hier haalde ik zoveel voldoening uit, dat ik samen met een collega direct na het afronden van de scholing verder gegaan ben met een vervolg onderzoek naar deze poster.
Inmiddels heb ik een onderzoek afgerond naar de effecten van huisdieren op mensen met Korsakov en een aantal onderzoeken gedaan omtrent het gebruik van de digitale planborden van MijnEigenPlan. Een van de onderzoeken rondom deze digiborden is onderdeel van een nog lopend, wat groter, onderzoek gericht op het verbeteren van de oriëntatie bij mensen met Korsakov door het inzetten van verschillende hulpmiddelen zoals de dementieklok, digibord en smartwatch." Hierbij is het leuk om te vermelden dat het inzetten van de dementieklok en digibord inmiddels is afgerond.
Wat maakt onderzoek doen nou zo leuk?
"Eigenlijk raak ik enthousiast van alle onderdelen van de onderzoekscyclus. Zo neem ik graag een nieuwsgierige houding aan en raak ik enthousiast van allemaal nieuwe ideeën bedenken, ik hou van gestructureerd en planmatig werken wat goed van pas komt tijdens de praktische uitvoering van onderzoek en het verzamelen van gegevens, en als laatste hou ik mij ook graag bezig met vormgeving om op creatieve wijze de resultaten visueel te presenteren d.m.v posters of filmpjes. Eerlijkheidshalve moet ik hier ook bij zeggen dat op deze manier de resultaten delen mij ook helpt bij mijn grootste uitdaging; spreken voor grote groepen.
Naast onderzoek doen heeft Marion ook een passie voor zorgtechnologie en innovatie. Zo is ze recent gestart met het inzetten van een individuele app met beloningssysteem om cliënten te helpen motiveren om verschillende lange termijn doelen te behalen zoals; een stabiel gewicht en opgeruimd houden van hun slaapkamer. Daarnaast krijgt ze energie van hun eigen FoutloosLeren-applicatie. "Deze is bedacht door onze GZ-psycholoog Roeline Biemond, waarbij door het (opnieuw) aanleren van vaardigheden de cliënten steeds meer zelfstandigheid terug krijgen."
Informatie over deze FoutloosLeren-applicatie, filmpjes van onze onderzoeken of gewoon een impressie van wat Regionaal Expertise Centrum Korsakov Amsta te bieden heeft, is te vinden op onderstaand YouTube kanaal:
https://www.youtube.com/@clusterkorsakov7132