Ik vind dat we moeten opletten met stigma’s en aannames. We omarmen unieke cliënten met hun persoonlijkheid en eigen wensen.
Even voorstellen... ZuidOostZorg gerontopsychiatrie
ZuidOostZorg in Friesland ontvangt het Topcare-predicaat op het gebied van de gerontopsychiatrie, een doelgroep waar de organisatie zich al sinds 2009 in specialiseert. Projectleider Zorgontwikkeling Richte Mulder vertelt ons over herstelondersteunende zorg en Topcare als middel zien.
De kracht van ZuidOostZorg is bottum-up werken. Vragen en ideeën om een proces te verbeteren komen vanuit de afdeling. Projectleider Richte Mulder staat daar helemaal achter, zo vertelt ze ons. “Ik werk nu zo’n twee jaar als projectleider, en heb dus niet het hele Topcare-traject meegemaakt. Het belangrijkste hierbinnen waren de behoeften van de cliënten en de zorgverleners.”
De juiste benadering
Bij het werken met de doelgroep gerontopsychiatrie is een cliëntgerichte benadering cruciaal. Soms decompenseert het met een cliënt. De kans bestaat vervolgens dat die decompensatie van grote invloed is op de andere cliënten. Dit is één van de uitdagende aspecten van het werken met deze doelgroep vertelt Richte: “Hoe pak je dat aan? Hoe voorkomen je dat alle bewoners ontregelt raken? En daarnaast is het ook van groot belang dat zorgverleners rond die momenten voor zichzelf zorgen. Je moet echt grenzen aan kunnen geven en stevig in je schoenen staan als verplegend personeel, ondersteuner of andere betrokken professional. De benadering van mensen is ongelofelijk belangrijk. En daarmee een goede overdracht onderling ook. We moeten op dezelfde manier te werk gaan zodat we stabiliteit bieden aan de cliënt. Maar de kunst is tegelijkertijd om wel je eigen persoon te zijn op werk, en op je eigen manier te kunnen werken”.
Kruisbestuiving
Naast de afdeling waar mensen wonen, maakt de GGZ Friesland gebruik van een gedeelte van het gebouw. Dat zorgt een voor kruisbestuiving op de locatie. “Mensen in klinische vervolgbehandeling kunnen bijvoorbeeld doorstromen naar ons. We denken samen na over een goede vervolgplek voor cliënten, en helpen elkaar bij casuïstiek. Zo zorgen we automatisch voor verschillende perspectieven vanuit specifieke professies. Bij de Topcare scholing over onderzoeksvaardigheden waren de GGZ collega’s ook aanwezig”.
Herstelondersteunende zorg
Voor ZuidOostZorg is Topcare geen doel op zich. Het is een middel om een kritische blik te hanteren bij alles wat er gebeurt binnen de organisatie. “Het helpt ons bij het versnellen. Het verkennende gesprek met Topcare hielp ons om gestructureerd aandachtspunten te formuleren om naartoe te werken. Binnen Topcare is de ruimte om daar op een eigen manier mee aan de slag te gaan. Het mooiste punt dat we hebben ontwikkeld is herstelondersteunende zorg, een nieuwe term in de ouderenzorg. Het idee daarvan is dat er altijd perspectief is voor een cliënt. We kijken naar wat er (in de toekomst) nog wél mogelijk is. Ik vind dat we moeten opletten met stigma’s en aannames. We omarmen unieke cliënten met hun persoonlijkheid en eigen wensen. De zorg is momenteel ingericht met het idee dat een verpleegtehuis een eindstation is. Hoezo? Daar het gesprek over voeren heeft veel inzichten gebracht. De visie op herstelondersteunende zorg is ontstaan na verschillende gesprekken, bijeenkomsten en e-learning modules.
Bewust bekwaam
We hebben cliënten die nu in de tuin werken, post rondbrengen of iets totaal anders. Iemand is meer dan schizofrenie bijvoorbeeld. We zien de mens als totaal. Als groep collega’s zijn we nu bewust bekwaam. De inhoudelijke collega’s hebben er mede voor gezorgd dat de visie op herstelondersteunende zorg in het landelijk zorgprogramma gerontopsychiatrie is opgenomen. Dat vind ik ook een fantastisch resultaat”.