Het aantal mensen met dementie neemt enorm toe. Als Topcare netwerk willen we de kennis en kunde op dit thema bundelen, juist ook met organisaties die nog geen Topcare predicaat hebben. Daarom organiseren Kennemerhart en Topcare een netwerkmiddag rondom Dementie, met als centraal thema veerkracht. Een middag waarbij juist ook de organisaties buiten het Topcare netwerk van harte welkom zijn. We hebben samen een mooi programma opgesteld.  

Programma 

  • 13:00 - Welkom en inloop

  • 13:30 - Opening David Engelhard, dagvoorzitter 

  • 13:35 - Dementie met complex probleemgedrag bij Kennemerhart, door Annemieke de Vries, directeur behandeldienst Kennemerhart 

  • 13:50 - Het organiseren van zorg en behandeling met veerkracht, prof. dr. Robbert Huijsman, hoogleraar Management en organisatie van ouderenzorg 

  • 14:20 - Strategie van Topcare: uitbreiden met dementie, David Engelhard, directeur Topcare 

  • 14:30 - Pauze 

  • 14:45 - Workshopronde 1 (50 minuten)

  • 15:45 - Workshopronde 2 (50 minuten) 

  • 16:45 - Interview met Annemieke de Vries 

  • 17:00 - Afsluiting en borrel 

Workshops 

1. Moreel beraad: is er een verband tussen moreel beraad en morele veerkracht?

Moreel beraad is een gesprek waarin deelnemers samen een ethische kwestie uit het werk bespreken. Het verbetert de kwaliteit van zorg, versterkt de morele competentie bij collega’s én stimuleert het gezamenlijk werken én leren. De Topcare-erkenning heeft geleid tot de implementatie van het moreel beraad op locatie Overspaarne. In 2024 is gestart met een onderzoek naar het verband tussen de morele veerkracht van mensen die op Overspaarne werken en de methode moreel beraad. Fysiotherapeut Kevin Schellevis en geestelijk verzorger Jan Willem van der Straten geven een presentatie over hoe dit is aangepakt en lichten een tipje van de sluier van de resultaten.

Workshopleiders: Kevin Schellevis (fysiotherapeut) & Jan Willem van der Straten (geestelijk verzorger) Kennemerhart

2. Contact maken met mensen met dementie

In deze workshop laten we je zien hoe je contact maakt met mensen met dementie. Door aanwezig te zijn en alle zintuigen te benutten. Muziektherapie en sensorische informatieverwerking (SI) staan centraal.

Workshopleiders: Gea van Straten (muziektherapeut) en Nicole van Brunschot (ergotherapeut)

3.  Op weg naar een Topcare predicaat

In deze workshop neemt de vicevoorzitter van de Topcare auditcommissie, dr. Duco Duchatteau, je aan de hand op het pad dat leidt naar het Topcare predicaat. Aan welke criteria moet een organisatie voldoen? Hoe ziet het proces eruit? Wat wordt er van de organisatie gevraagd en wat komt er allemaal bij kijken? In deze workshop is voldoende ruimte voor inbreng en vragen van geïnteresseerde organisaties. Een uitgelezen kans om laagdrempelig van gedachten te wisselen met een van de Menu "keurmeesters" waar een kandidaat Topcare
instelling onvermijdelijk mee in aanraking komt.

Workshopleider: dr. Duco Duchatteau, vicevoorzitter Topcare auditcommissie

4. Foutloos leren: interessant voor dementie?

Foutloos Leren is een leermethode waarbij vaardigheden worden opgedeeld in kleine stappen, die achter elkaar een soort routine vormen. De samenwerking tussen Topcare organisaties Leliezorggroep en Amsta zorgde voor de ontwikkelde de app ‘Foutloos Leren’. Mensen met het syndroom van Korsakov kunnen zo specifieke vaardigheden opnieuw aanleren. Wat houdt deze app precies in? En zou deze app interessant kunnen zijn voor de doelgroep dementie? Denk en praat mee, want in deze workshop komt het aan de orde.

Workshopleiders: Roeline Biemond (psycholoog en promovenda Amsta) en Jan Willem Kroesbergen (sociaal pedagogisch hulpverlener Leliezorggroep).

5.  Innovatie in de zorg. Maak kennis met de zorgtechnologie van Kennemerhart

In deze workshop krijg je de gelegenheid om kennis te maken met de zorgtechnologie van Kennemerhart. Hoe kun je het inzetten, kan het je werk vergemakkelijken en het welzijn van de cliënt te vergroten? Daarnaast bieden wij jullie de mogelijkheid om een aantal technologieën zelf te ervaren op onze innovatiekraam.

Workshopleiders: Kayleigh Glas, programmamanager Zorgtechnologie, Nicole Versluijs, projectleider VPT & Zorgtechnologie & Sandra Schuin, projectmanager Zorgtechnologie & digivaardig op maat Kennemerhart

6. Samenwerken aan liefdevolle zorg

Medewerkers van Topaz vertellen over hun onderzoek en aanpak voor liefdevolle zorg. Menu Hoe stem je de verschillende rollen van bewoner,
naaste, medewerker en anderen goed op elkaar af? Wat is daarin belangrijk?

Workshopleider: Ineke Westerik (teamleider Topaz) en Roeline van Hove (GVP/coach)

7. De invloed van visus op het gedrag van bewoners met dementie

Wanneer bewoners slechter gaan zien kan het gedrag veranderen. Ze willen bepaalde dingen niet meer doen, gedragen zich anders of tonen zelfs agressie. Welke signalen vertonen mensen met dementie en slechtziendheid, hoe kunnen we, als zorgverleners, het beste handelen en welke adviezen kunnen helpen? Wat is de prevalentie van slechtziendheid bij ouderen en hoe herken je een mogelijke visuele beperking wanneer mensen zelf niet meer in staat zijn dit aan te geven?

Workshopleider: Cathelijne Kamp (ergotherapeut Koninklijke Visio) en Wieneke van Doorn (ergotherapeut Koninklijke Visio)

Opgeven en aanmelden kan vanaf 14 anuari 2025!

Mocht je tussentijds vragen hebben, dan kun je altijd bij Anne-Wil Heemskerk via heemskerk@topcare.nl of Mirjam Broerse via mirjam.broerse@kennemerhart.nl terecht.