Juist als iemand die in de praktijk veel dingen ziet en als behandelaar werkt, zie je snel waar de gaten in het praktische werkveld liggen waar onderzoek mogelijk nog ondersteuning in kan bieden.
Kennismaken met een promovendi
Katinka Joon – Nelemans werkt als psycholoog in de ouderenzorg bij ZorgSpectrum. Ze combineert dit met haar onderzoeksfunctie. 'Een heerlijke afwisseling is dat in mijn werkweek.'
Werk wat nooit verveeld
"Als psycholoog ben je naast behandelaar ook een soort creatieve schakel om te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan", begint Katinka. "Om bepaalde problemen waar behandelaren tegen aanlopen te onderzoeken en adviezen te geven. Hierdoor verloopt elke werkdag weer anders, bouw je mooie banden op met bewoners en zorgteams en zorg je naast kennisverbreding ook voor verbinding tussen disciplines en bewoners. Daarom zie ik mijn werk als iets wat nooit verveeld."
Katinka werkt sinds 4 jaar in de VVT-sector. Daar komt ze veel dingen tegen uit het dagelijks leven van iemand die woonachtig is op een kleinschalige PG-groep, op een somatische woongroep, op een woonzorg-afdeling of hier tijdelijk verblijft voor revalidatie.
Veel belemmerende factoren voor effectief revalidatietraject
"Juist als iemand die in de praktijk veel dingen ziet en als behandelaar werkt, zie je snel waar de gaten in het praktische werkveld liggen en waar onderzoek mogelijk nog ondersteuning in kan bieden."
Katinka haar eigen onderzoek specificeert zich op de doelgroep geriatrische revalidatie. "In mijn werk als behandelaar heb ik afgelopen jaren gemerkt dat er voor een effectief revalidatietraject vaak veel belemmerende factoren zijn, waar in eerste instantie niet altijd oog voor is. De grootste belemmering is vaak belastbaarheid, waarbij fysieke belastbaarheid veel onderzocht is en redelijk goed op ingespeeld kan worden (bijv. leefregels e.d.)."
Mogelijke rol voor zorgtechnologie
Echter zijn er volgens haar meer componenten aan belastbaarheid die nog onderzocht kunnen worden, zoals mentale en cognitieve belastbaarheid. "Deze oefenen op hun beurt weer invloed uit op het fysieke stuk en op elkaar. In mijn promotietraject hoop ik deze belemmerende factoren inzichtelijk te maken. En hoop ik meer inzicht te krijgen op de belastbaarheid in de geriatrische revalidatie en of zorgtechnologie mogelijk als hulpmiddel zou kunnen dienen om deze belemmerende factoren te verminderen."
Katinka is hoopvol als het gaat om die zorgtechnologie. "Juist in de huidige visies waarbij termen als ‘reablement’, ‘alles is revalidatie’, ‘zelfrevalidatie’ veelvoorkomend zijn, waarbij zichtbaar wordt welke tekorten in zorgmedewerkers we in de toekomst gaan ervaren, zou de inzet van zorgtechnologie (denk aan tovertafels, BeleefTV, Braintrainer) voor revalidant en behandelaren de drempel enorm kunnen verlagen. En mogelijk de revalidatie op persoonsniveau kunnen verbeteren."
Het promotietraject van Katinka is een samenwerking met UNO Amsterdam (promotor Bianca Buurman), Hogeschool Utrecht en ZorgSpectrum.